Yrkesdagen på Klöxhultsskolan, en succé!

Ett stort och varmt tack för era fina berättelser!

Här kommer en sammanställning av elevernas anteckningar från era intressanta framträdanden:

Doktor och forskare i maringeologi i Lund.

Som geolog kan man jobba med många saker som finns i naturen, vatten, gruvor, berg mm. Man kan tom hitta guld! Helena studerar olika fossiler. Hon studerar vattenpartiklar i hav och sjöar. Hon och hennes kolleger sätter mycket tid på att följa miljöutvecklingen och bidra till att förstå och förbättra vattenmiljöerna. Idag har man bla också som mål att hitta ny energi till bilar.

Det som är intressant med arbetet är att man hela tiden lär sig nya saker. Skolämnen som är viktiga för att jobba med geologi är NO och matte. Man studerar 5 år på universitet (gärna i Lund).

Varje år åker Helena på expeditioner. Då kan hon tex ta vattenprover i haven. Hon har bla varit utanför Afrikas kust i tre veckor och studerat olika organismer i vattnet.

Helena jobbar som lärare på Lunds universitet. Hon trivs med att jobba med sina studenter.

 

Post produktion (IMC)

Att redigera bilder är ett intressant och kreativt arbete. Henrik jobbar med foto och film i första hand. Han får fotografens bilder för att sedan förbättra dem. Han har lärt sig mycket av arbetet själv hemma, prövat sig fram. Bild, pyssel och teknik är bra att kunna när man redigerar.

Henrik visar hur han förbättrar ett rum. Han använder olika filter. Han lägger till och tar bort och byter ut delar i rummet. En bild bör vara bra, men inte för perfekt, då är den inte trovärdig. Arbetet blir sedan bilder i kataloger, på storbildsskärmar, filmer mm.

IKEA är en stor arbetsplats. På Henriks avdelning jobbar många människor. Henriks arbete är självständigt, han sitter själv vid sina skärmar. Han ingår dock i ett stort team där alla ansvarar för olika delar av det som sedan blir olika reklambilder för IKEAS produkter.

På IKEA jobbar människor från hela världen och engelska är ett viktigt språk som de flesta lär sig. Henrik trivs med sitt jobb där han får skapa och vara kreativ.

 

Data Delta

Pelle har jobbat inom företaget i 33 år. Han är chef på Delta Data där det jobbar fem personer varav tre är tekniker på heltid. Han säljer datorer, mobiler, projektorer samt tillbehör till dem.

I grunden är Pelle elektriker. I hans jobb är det bra att kunna matte, svenska, engelska och teknik. Han tycker det är roligt och viktigt att kunna betjäna sina kunder. Han vill bara sälja produkter som han kan assistera och hjälpa sin kund med. Delta Data reparerar upp till 200 produkter per vecka. De samarbetar med 700 olika företag.

Det roligaste med jobbet är se en glad kund som fått hjälp av något slag. Det är också kul att den ena dagen inte är den andra lik. Varje dag möter nya problem att lösa. Det är också viktigt att följa med den tekniska utvecklingen och lära sig det nya hela tiden. Att kunna bemöta olika människor är viktigt i Pelles jobb.

En ny del av arbetet, förutom att serva och reparera datorer, är numera också att se till att de är säkra. Kriget i Ukraina har lett till att fler och fler hackar sig in i datorer och Pelle och hans anställda behöver hjälpa sina kunder, framförallt de företag han säljer produkter till, att säkerställa att de inte utsätts för detta.

 

Produkt engineering manager

Att jobba som ingenjör kräver en fem-årig universitetsutbildning. Går man på Chalmers är man en del av en stor helhet med många roliga aktiviteter, inom studierna, men också på fritiden. Skolämnen man behöver för att studera till ingenjör är matte, NO, engelska, miljökunskap samt allt som har med datorer att göra.

Det är roligt att jobba som produktingenjör på IKEA. Det är lätt att vakna för en ny arbetsdag. Margareta jobbar mellan 8 och 17, måndag till fredag. Hon trivs med arbetet där hon träffar och samarbetar med många människor från många länder. Det gäller att utveckla produkter som är bra för kunden, men också för miljön.

Det jobbar 15 personer i hennes team. På IKEA finns det sex olika ingenjörstitlar.

Vi får fundera över två produkter: Tuschpennor och kexpaket.

För vilka görs produkten?

Vad innehåller produkten?

Hur är produkten packad?

Hur kan vi förbättra produkten?

Eleverna tog sig an uppgiften med att komma med många bra förslag.

 

Personalansvarig

En personalansvarig är chefens högra hand när det gäller att få personalen att trivas, sätta löner, anställa nya medarbetare mm. Trivs personalen på ett företag går arbetet bättre. Målet för IKEA i detta fall är att sälja mera möbler.

Josefine bildar olika arbetsteam. Detta gör hon tillsammans med de 25 cheferna. Teamen sätts ihop så att personerna i teamen kompletterar varandra och förhoppningsvis leder det till ett gott samarbete. Det är ett stort arbete att anställa nya personer till de olika teamen när någon slutar. Det gäller att hitta rätt personer med rätt kompetens. Dessutom behöver man hänga med i utvecklingen. Vilken kompetens behöver man just nu, men också framöver?

Ibland uppstår konflikter på arbetsplatsen. Josefine hjälper då till att lösa dem genom samtal. Det kan vara svårt ibland, men oftast går det bra, berättar hon. Det är också många lagar som styr arbetet. Lagarna hjälper till att göra arbetsmiljön och arbetsförhållandena trygga.

Skolämnen man behöver för Josefins arbete är matte och engelska. Det gäller också att vara intresserad av människor, kunna lyssna och vara bra på att organisera och leda.

 

Inredningsdesigner

Om man är inredningsdesigner är det bra att vara nyfiken, noggrann, kreativ och ha fantasiförmåga. Självklart behöver man också ett intresse för färg och form. Manuela utbildade sig i Tyskland. Det var en tre-årig utbildning. Vid sidan av utbildningen gick hon olika kurser för att utveckla sin förmåga att rita, måla och designa.

Skolämnen som är viktiga för designyrket är bild, slöjd, matematik, svenska, engelska samt olika andra språk.

IKEA har en vision att göra vardagslivet enklare för människor. Det innebär att inredningsdesigner bör hitta olika lösningar för olika hem och olika smak. Det gäller att vara lyhörd för kundens behov. Manuela tycker att det är intressant att hjälpa kunderna med bra och intressanta lösningar.

Under livet har människor olika behov när det gäller hem och boende: Studiebostad, barnfamiljshem osv. Att designa hem är ofta att anpassa till behov, men också för trivsel. Hemmet ska kännas hemtrevligt, vackert och personligt. Inget hem är det andra likt.

Designeryrket utvecklas hela tiden. Det som tidigare ritades med penna görs idag på datorer. Många ritprogram hjälper designern i arbetet.

Elever och personal i 6b

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *